Books and Music at the Heart of Independent Publishing

Bob Stanley’s Christmas Quiz

December 12, 2013 | by Faber Social

Tags: Bob Stanley, Christmas, Pop, St. Etienne, Yeah Yeah Yeah

This year Bob Stanley brought us the audacious and addictive Yeah Yeah Yeah. Telling the story of the modern pop era: the era of vinyl, the Top 40, the NME, Smash Hits and Top of the Pops – when pop music defined pop culture, from Billy Fury and Roxy Music to TLC and Britney via Led Zeppelin and Donna Summer. Selected as the Sunday Times Pop Music Book of 2013 and Rough Trade’s Book of the Year, Jeremy Deller described the book as ‘a good old romp through the late twentieth century’s greatest art form, and an ideal book to read on Christmas Day so you don’t have to talk to anyone.’

To get you in the Christmas mood, Bob Stanley has compiled a pop-tastic quiz to test your music knowledge. Challenge your other half, your office pals and impress your mum and dad. Answers are at the bottom of the page, and remember, no Googling!

quiz_rihanna

NUMBER ONES ROUND

1. Which Gibb brother had a US number one hit with the queasily titled Love Is Thicker Than Water in 1978?

2. Neil Diamond wrote a pair of UK number ones, one in 1967 and another in 1983, but wasn’t the singer on either of them. Who sang them?

3. What was the title of Michael Jackson’s last number one?

4. Jive Bunny & the Master Mixers had three – THREE! – number ones. Name any one of them.

5. Who has had the most number ones, Rihanna, Kylie Minogue or Dusty Springfield?

6. Which 1973 number one opens with the line “I went to a party at the local county jail”?

7. Hard to believe but Frank Sinatra only had three UK number ones. Name any one of them.

8. The theme from a 1970 film was an unexpected summer number one in 1980. What was it, and who had their first Top 10 hit with it in 1992?

9. Which number one from 2000 sampled the theme from Casualty?

10. The Four Seasons only had one number one, but four other number ones have been Four Seasons covers. How many can you name?

quiz_slade

CHRISTMAS ROUND

1. Can you name the golden year when all of these Christmas standards were first in the UK Top 30: Slade’s Merry Christmas Everybody, Wizzard’s I Wish It Could Be Christmas Every Day, Elton John’s Step Into Christmas and Steeleye Span’s (terrifying) Gaudete?

2. Who has rightly proclaimed It’s Cliched To Be Cynical At Christmas?

3. One group had the Christmas number one in 1996, 1997 and 1998. Who were they?

4. Which unfashionable part of London does Kate Bush’s December Will Be Magic Again reference?

5. A crooner who was nicknamed ‘the Velvet Fog’ wrote Nat King Cole’s The Christmas Song (Chestnuts Roasting On An Open Fire)? Who is he?

6. Which singer songwriter boasted to us all of receiving A Christmas Card From a Hooker in Minneapolis?

7. Who were the only act to appear on both the first and second versions of Do They Know It’s Christmas?

8. In which year was this the Christmas Top 3: the Bee Gees’ How Deep Is Your Love, the Brighouse & Rastrick Brass Band’s Floral Dance and Wings’ Mull Of Kintyre?

9. Which Christmas hit includes the line “the boys from the NYPD choir were singing Galway Bay”?

10. Who had the best selling record of 1947 with Galway Bay? (clue: he also sang the biggest Christmas hit ever)

quiz_earth-wind-fire

GENERAL KNOWLEDGE ROUND

1. Which violently named singer sang Suddenly, the theme tune for Kylie and Jason’s wedding in Neighbours, which was a no.3 hit in 1988?

2. Name any two of the “superstars” who made up “supergroup” The Power Station.

3. Which progressive rock act recorded a concept album about a tramp called Aqualung?

4. Which Welsh rocker, born Michael Barratt in 1948, was once a member of the Young Communist League?

5. Who do these descriptions in Morrissey’s autobiography refer to:
a) “sherry-fed, direct from a pink gin allnighter”
b) “a little pinched Irish madam”
c) “almost unmanageable in her goodness”

6. With which female soul group did Earth Wind & Fire score a hit with Boogie Wonderland in 1979?

7. Which boy band had a UK no.1 in 1983 with Candy Girl?

8. Two songs on Robert Wyatt’s album Nothing Can Stop Us refer to a leader of the Soviet Union. Which one?

9. Which food stuff links these three names: Dusty Springfield’s manager Vicky Wickham, eighties star Paul Young, and comedy actor and sometime singer Matt Berry?

10. And finally, what is the best single in the history of pop music?

______________________________________________________________________________

ANSWERS

NUMBER ONES ROUND

1. Which Gibb brother had a US number one hit with the queasily titled Love Is Thicker Than Water in 1978?
ANSWER: ANDY GIBB

2. Neil Diamond wrote a pair of UK number ones, one in 1967 and another in 1983, but wasn’t the singer on either of them. Who sang them?
ANSWER:THE MONKEES (I’M A BELIEVER ) and UB40 (RED RED WINE)

3. What was the title of Michael Jackson’s last number one?
ANSWER: BLOOD ON THE DANCEFLOOR (1997)

4. Jive Bunny & the Master Mixers had three – THREE! – number ones. Name any one of them.
ANSWER: SWING THE MOOD, THAT’S WHAT I LIKE, LET’S PARTY (all in1989)

5. Who has had the most number ones, Rihanna, Kylie Minogue or Dusty Springfield?
ANSWER: RIHANNA (8) followed by KYLIE (7) then DUSTY (a mere 1)

6. Which 1973 number one opens with the line “I went to a party at the local county jail”?
ANSWER: RUBBER BULLETS by 10CC

7. Hard to believe but Frank Sinatra only had three UK number ones. Name any one of them.
ANSWER: THREE COINS IN THE FOUNTAIN (1955), STRANGERS IN THE NIGHT (1966), SOMETHING STUPID (with NANCY SINATRA, 1967)

8. The theme from a 1970 film was an unexpected summer number one in 1980. What was it, and who had their first Top 10 hit with it in 1992?
ANSWER: THEME FROM M*A*S*H by THE MASH, covered by MANIC STREET PREACHERS

9. Which number one from 2000 sampled the theme from Casualty?
ANSWER: BOUND 4 DA RELOAD by OXIDE & NEUTRINO

10. The Four Seasons only had one number one, but four other number ones have been Four Seasons covers. How many can you name?
ANSWER: THE SUN AIN’T GONNA SHINE ANYMORE (WALKER BROTHERS, 1966); SILENCE IS GOLDEN (THE TREMELOES, 1967); BYE BYE BABY (BAY CITY ROLLERS, 1975); WORKING MY WAY BACK TO YOU (DETROIT SPINNERS, 1980)

CHRISTMAS ROUND

1. Can you name the golden year when all of these Christmas standards were first in the UK Top 30: Slade’s Merry Christmas Everybody, Wizzard’s I Wish It Could Be Christmas Every Day, Elton John’s Step Into Christmas and Steeleye Span’s (terrifying) Gaudete?
ANSWER: 1973

2. Who has rightly proclaimed It’s Cliched To Be Cynical At Christmas?
ANSWER: HALF MAN HALF BISCUIT

3. One group had the Christmas number one in 1996, 1997 and 1998. Who were they?
ANSWER: SPICE GIRLS

4. Which unfashionable part of London does Kate Bush’s December Will Be Magic Again reference?
ANSWER: WHITE CITY (she originally wrote it for a 1979 BBC TV Special)

5. A crooner who was nicknamed ‘the Velvet Fog’ wrote Nat King Cole’s The Christmas Song (Chestnuts Roasting On An Open Fire)? Who is he?
ANSWER: MEL TORME

6. Which singer songwriter boasted to us all of receiving A Christmas Card From a Hooker in Minneapolis?
ANSWER: TOM WAITS

7. Who were the only act to appear on both the first and second versions of Do They Know It’s Christmas?
ANSWER: BANANARAMA

8. In which year was this the Christmas Top 3: the Bee Gees’ How Deep Is Your Love, the Brighouse & Rastrick Brass Band’s Floral Dance and Wings’ Mull Of Kintyre?
ANSWER: 1977

9. Which Christmas hit includes the line “the boys from the NYPD choir were singing Galway Bay”?
ANSWER: FAIRY TALE OF NEW YORK by THE POGUES & KIRSTY MACCOLL

10. Who had the best selling record of 1947 with Galway Bay? (clue: he also sang the biggest Christmas hit ever)
ANSWER: BING CROSBY

GENERAL KNOWLEDGE ROUND

1. Which violently named singer sang Suddenly, the theme tune for Kylie and Jason’s wedding in Neighbours, which was a no.3 hit in 1988?
ANSWER: ANGRY ANDERSON

2. Name any two of the “superstars” who made up “supergroup” The Power Station.
ANSWER: ROBERT PALMER, TONY THOMPSON (CHIC), JOHN TAYLOR and ANDY TAYLOR (both DURAN DURAN)

3. Which progressive rock act recorded a concept album about a tramp called Aqualung?
ANSWER: JETHRO TULL

4. Which Welsh rocker, born Michael Barratt in 1948, was once a member of the Young Communist League?
ANSWER: SHAKIN’ STEVENS

5. Who do these descriptions in Morrissey’s autobiography refer to:
a) “sherry-fed, direct from a pink gin allnighter”
b) “a little pinched Irish madam”
c) “almost unmanageable in her goodness”
ANSWER:
A) BRYAN FERRY
B) HENRY KELLY
C) KIRSTY MACCOLL

6. With which female soul group did Earth Wind & Fire score a hit with Boogie Wonderland in 1979?
ANSWER: THE EMOTIONS

7. Which boy band had a UK no.1 in 1983 with Candy Girl?
ANSWER: NEW EDITION

8. Two songs on Robert Wyatt’s album Nothing Can Stop Us refer to a leader of the Soviet Union. Which one?
ANSWER: STALIN (STALIN WASN’T STALLIN’ and STALINGRAD)

9. Which food stuff links these three names: Dusty Springfield’s manager Vicky Wickham, eighties star Paul Young, and comedy actor and sometime singer Matt Berry?
ANSWER: TOAST. (Vicky Wickham ran a label called Toast; Paul Young was the singer with Streetband who had a 1978 hit called Toast; Matt Berry plays Stephen Toast in the TV series Toast of London)

10. And finally, what is the best single in the history of pop music?
ANSWER: WICHITA LINEMAN by GLEN CAMPBELL